Radioul este inchis si totusi imi revine obsesiv in minte acest refren, citind fluxurile de stiri. In Europa o rafinarie din 10 va fi inchisa datorita lipsei de profitabilitate si a constructiei altora, mai performante, pe alte continente. Isi mai duce aminte cineva de strategii care propuneau ca statul sa cumpere Arpechim pentru a o pune in functiune si a o vinde la pachet cu Oltchim?

Ma tot intreb, cat timp vom mai continua sa ramanem cu fata spre trecut, ignorand viitorul? Cata vreme vom mai pastra nostalgia economiei ceausiste bazate pe cantitate si nu calitate: supracapacitate de rafinare, supraproductie de otel, etc.? Adica mult si prost, mult si fara rost.

Raspunsul pentru mine nu poate fi decat acesta: atat timp cat nu vom avea viziunea care sa ne permita sa punem altceva in loc. Atat timp cat nu vom intelege ca fata de perioada “epocii de aur”, lumea s-a schimbat din radacini si continua sa se schimbe, iar noi, ca tara, ramanem in criza de lideri si in criza de viziune care sa pozitioneze economia Romaniei pe harta lumii in urmatorul deceniu. Iar esecurile sunt vina exclusiva a noastra, a romanilor. Intr-o economie globalizata, cu resurse in scadere, lupta pentru bunastare este pe viata si pe moarte. Si doar cei inteligenti si competitivi vor reusi. Cei slabi si ignoranti vor fi condamnati la subdezvoltare si la marginalizare. Putem fi inteligenti si competitivi astfel incat sa reformam economia? Sau ramanem slabi si ignoranti si preferam sa dam vina pe altii pentru greselile noastre?

Oare le-o fi dat cineva acest mesaj studentilor la centenarul ASE-ului? Nu pot decat sa sper. Dar mi se pare trist, extrem de trist, ca un fost prim-ministru sa explice tinerilor din ziua de azi ca starea actuala a economiei romanesti se datoreaza privatizarilor si dictaturii externe. Trebuie sa spunem tinerilor clar si raspicat: nu privatizarile in sine au reprezentat sursa esecurilor, ci modul in care ele au fost realizate – mai intodeauna negociate dupa ce tara fusese adusa “pe butuci” datorita exceselor si lipsei reformelor, negociind in genunchi cu creditorii internationali. Si, da, asa cum spunea vorbitorul, foarte multe sectoare economice s-au inchis. Dar sa le spunem studentilor si de ce: pentru ca nu erau competitive si consumau resursele economiei, fiind devalizate de firme capusa, si conduse de un management incompetent, scapat de sub controlul actionarului. Dar slava Domnului ca mai sunt inca firme care au scapat privatizarii si nu putem decat sa regretam ca nu sunt mai multe pentru a ne tripla PIB-ul (asa cum regreta d-nul fost prim-ministru): CFR Marfa, Oltchim, Posta Romana si altele asemenea. Scuzat fie-mi sarcasmul…

Sincer sa fiu, nu tratarea cu ipocrizie a acestor probleme ma intristeaza. Ci faptul ca s-a gasit de cuviinta ca, la un moment de referinta pentru o institutie de prestigiul ASE-ului, sa le fie prezentat celor care probabil vor conduce Romania in viitor un mesaj dintr-o zona ancorata total in trecut. De altfel, o cautare pe internet arata ca vorbitorii de la centenarul ASE-ului care au facut titlurile, cu 2-3 exceptii notabile, sunt politicieni, unii dintre ei fara nicio legatura cu ASE-ul.

Ce frumos ar fi fost ca in locul acestora sa fi fost invitati mari antreprenori si manageri produsi de ASE, asa cum se intampla la mai toate universitatile de prestigiu international. Ce frumos ar fi fost ca acesti oameni sa le vorbeasca despre succes tinerilor, despre ce inseamna cu adevarat competivitatea si performanta, despre faptul ca toate tarile slabite din interior sfarsesc prin a fi pedepsite din exterior. Si asta indiferent ca se cheama: Grecia, Cipru, Spania,Portugalia, Italia, Romania, Ungaria sau Franta. Si ca, de exemplu, nu e vina Germaniei ca isi impune conditiile dintr-o pozitie de forta acum. Ci e vina celor care si-au vulnerabilizat tarile (inclusiv printr-o aderare pripita la zona euro) astfel incat au ajuns la mana Germaniei, pe care tot ei dau acum vina. Nu e vina FMI pentru restrictiile pe care le-a impus si le impune unor tari precum Romania, ci a celor care au adus tarile respective la mana FMI, pe care tot ei dau acum vina. Daca decidentilor prezenti si, mai ales, celor viitori ai Romaniei nu li se vor explica cu onestitate si obiectivitate aceste lucruri, vom persista in greseli si iluzii, pastrandu-ne statutul de “prada usoara” pentru cei care ne privesc din exterior, in timp ce, in interior, vom continua sa ascultam toata ziua despre cai verzi pe pereti, cai verzi pe pereti…

Publicat in Ziarul financiar pe 8 aprilie 2013


Aboneaza-te pentru a primi notificari cand noi articole sunt publicate

Loading