Valoarea unitatii de activ net (VUAN) a fondului de pensii obligatorii administrate privat de catre BCR Pensii SAFPP era la data de 30 iunie mai mare decat cea de la sfarsitul anului trecut. Si asta in pofida socului major declansat de izbucnirea pandemiei pe pietele financiare. Multa lume m-a intrebat cum de a fost posibil si, pentru a lamuri ce sta in spatele aceastei performante excelente, l-am provocat la o discutie pe Mugur Popescu, Directorul de investitii al BCR Pensii SAFPP, societate care administreaza Fondul de Pensii Administrat Privat BCR (“FPAP BCR”. “fondul de pensii obligatorii administrate privat”) si Fondul de Pensii Facultative BCR PLUS (“FPF BCR PLUS”).
RC: Mugur, unde se afla cel mai recent VUAN al fondului de pensii obligatorii administrate privat pe care il gestionezi in raport cu ultima valoare a anului trecut?
MP: Valoarea VUAN-ului FPAP BCR a fost de 25.9645 la data de 30.06.2020. Aceasta inseamna o apreciere de +0.45% fata de 31.12.2019. Cu alte cuvinte, am trecut peste criza cu un randament pozitiv. Asta face ca performanta anualizata (media anuala) pe ultimii 5 ani sa fie de +4.98%.
RC: Stii cum se spune … performanta trecuta nu reprezinta o garantie a realizarilor viitoare.
MP: Asa este. Dar, pe de alta parte, daca un administrator are o performanta foarte buna in mod consecvent, o perioada indelungata de timp, asa cum am avut noi, cei care privesc din afara vor realiza ca de fapt nu este vorba doar de noroc, ci de mult mai mult: alocari strategice si tactice bine fundamentate, alegerea selectiva a emitentilor, calitatea managementului riscului, procese bine puse la punct, si asa mai departe.
RC: Spuneai 0,45% de la inceputul anului. Este mult, este putin? Se putea chiar si mai mult de atat in pofida crizei majore prin care am trecut?
MP: Avand in vedere ajustarile dramatice ale pietelor financiare pe care le-am vazut anul acesta dupa debutul pandemiei, cred ca este un rezultat remarcabil care nu a fost usor de obtinut avand in vedere volatilitatea activelor financiare precum si evolutiile lor corelate. Cred ca avem motive sa fim multumiti si mandri de acest rezultat.
RC: Care este explicatia acestei performante?
MP: Daca este sa ma refer doar la ultimele 6 luni, a fost o perioada grea pentru investitori cu scaderi generalizate pe pietele financiare. Totusi noi am anticipat inca din a doua parte a anului 2019 ca suntem pe un final de ciclu economic de crestere (pandemia nu a facut decat sa accelereze scaderile) si portfoliul a fost pozitionat diversificat si relativ defensiv. Iti dau cateva exemple:
La 31.12.2019 aveam un portfolio diversificat cu o pondere relativ scazuta in actiuni (20% din activul fondului), selectia actiunilor a fost facuta cu o concentrare catre sectoare care nu depind mult de ciclul economic (ie utilitati, energie). Aveam o pondere de circa 1.4% din active in instrumente financiare care urmaresc evolutia aurului care a mers bine in criza. Aveam o pondere relativ mare (peste 8%) de obligatiuni corporative emise de companii solide care pana acum au rezistat la impactul economic. Detineam si un portfolio de fonduri mutuale expuse pe sectoare si regiuni si teme de investitii in care suntem interesati si care au recuperat mai rapid scaderile initiale in comparatie cu piata europeana. De asemenea, in perioda scaderilor am fructificat oportunitati pe care le intalnesti rar.
RC: Cand vine vorba de investitii pe pietele financiare, toata lumea se gandeste la oameni vorbind la telefon si apasand pe butoanele calculatorului. Care este de fapt raportul dintre timpul dedicat tranzactiilor si cel dedicat analizei?
MP: In cazul nostru timpul dedicat analizei este incomparabil mai mare decat cel dedicat tranzactiilor. Paradoxal, in momentele de volatilitate, cred ca trebuie sa dedici si mai mult analizei in comparatie cu tranzactiile. La executia tranzactiilor te ajuta si intermediarii financiari si avem oameni talentati cu experienta in industria locala, insa analiza trebuie sa o faci singur. Cred ca trebuie sa fii deschis sa vorbesti si sa asculti cat mai multi oameni cu pareri diverse si sa iti construiesti o teorie de tip „mozaic”. Adica multe informatii marunte si diverse puse impreuna te ajuta sa vezi mai bine intregul. Si e important si sa accepti ideea ca poate ei au dreptate si tu te inseli.
RC: Ce conteaza mai mult in astfel de momente de criza ca sa le traversezi cu succes: norocul/inspiratia, disciplina, analiza temeinica, altceva?
MP: Cel mai important este sa ai un proces ordonat de investitii si administrare a riscurilor si disciplinat si sa il respecti mai ales ca, adeseori, esti coplesit de informatie. Trebuie sa filtrezi si sa procesezi analitic si rapid informatiile noi producand analize temeinice bazate pe date concrete. In zona investitiilor personale, multi oameni nu au un proces disciplinat de investitii si, de multe ori, cad prada sentimentelor precum frica ca pierd multi bani sau lacomia ca le scapa oportunitati. Atunci cand nu stiu ce sa faca, actioneaza emotional sau intreaba alt investitor persoana fizica care are si acesta sentimente, emotii…
Ca investitor institutional, trebuie sa ai un proces disciplinat, proceduri, limite si apoi sa incerci sa iti actualizezi evaluarile, ceea ce te ajuta in aceste perioade de incertitudine. Si, ca in viata, sa ai si norocul de partea ta, nu strica niciodata. Aparitia din senin a pandemiei a grabit confirmarea asteptarilor noastre.
RC: Ati fost capabili sa aplicati acesta abordare structurata si in panica creata de apritia pandemiei?
MP: A fost greu pentru ca impactul a fost foarte greu de cuantificat, mai ales in primele saptamani. Dar faptul ca avem la BCR Pensii o echipa solida, ne-a ajutat sa luam deciziile optime.
RC: Marimea fondului de investitii are vreo importanta in ce priveste rezultatele investitionale in aceasta perioada volatile?
MP: In ciuda unor pareri ale publicului larg, personal, am remarcat empiric ca fondurile de investitii mai mici tind sa performeze mai bine decat cele mai mari. E valabil si in portfoliul nostru unde avem investitii in fonduri deschise si inchise administrate de manageri reputabili. Cei mai mici au performat mai bine pana acum fata de cei mai mari. Cred ca are legatura cu concentrarea eforturilor catre investitii si echipe performante sau usurinta mai mare cu care isi ajusteaza portofoliul.
RC: Mugur, in varianta in care cineva doreste sa obtina informatii suplimentare legate despre Fondul de Pensii Administrat Privat BCR, cum le poate obtine?
MP: Ne poate contacta la adresa de mail pensiibcr@bcr.ro sau la numarul de telefon 0219503.
RC: Mugur, iti multumesc pentru aceasta discutie si mult succes mai departe!
Aboneaza-te pentru a primi notificari cand noi articole sunt publicate