Una dintre intamplarile pe care domnul Guvernator are placerea sa o evoce periodic este audierea fostului presedinte Fed, Alan Greenspan, intr-un comitet al Congresului. In momentul in care este intrerupt fiind asigurat ca s-a inteles tot ceea ce a vrut sa spuna, domnia sa a raspuns ca daca oricine din sala a inteles mai mult de 10% din ceea ce a spus mai devreme, atunci inseamna ca nu s-a exprimat corect.

Cred ca o parte din indicatiile de politica monetara furnizate de Guvernatorul BNR cu prilejul alocutiunii sustinute la FMI – Regional Economic Outlook: Europe oglindeste perfect abordarea pe care domnia sa o apreciaza.

Astfel, domnia sa mentiona cu acest prilej ca “in ce priveste politica monetara, nu vedem motive pentru o reducere a ratei de politica monetara si suntem pregatiti sa asiguram flexibilitatea tintelor noastre de inflatie avand in vedere nivelul ridicat ale datoriei”.

Ceea ce Guvernatorul vrea sa spuna este ca BNR va fi dispusa sa tolereze niveluri mai ridicate ale inflatiei decat in trecut, ceea ce inseamna ca dobanda de politica monetara ar putea ramane un timp mai indelungat la nivelurile actuale, in pofida presiunilor inflationiste in crestere.

Dar ar putea inflatia sa creasca? Eu cred ca da, explicatia stand in esenta in consumul reprimat timp de un an care, odata cu revenirea la o normalitate chiar si partiala, va rabufni intr-un boom consumerist. In acelasi timp, oferta din piata nu va putea sa faca fata cererii instantaneu sau va fi tentata sa profite de context pentru a recupera pierderile inregistrate in 2020 prin preturi mai mari. Adaugati la asta inflatia importata, care ar putea sa provina din cresterea cheltuielilor de transport containerizat sau prin cresterea preturilor la anumite materii prime.

Revenind insa la declaratia Guvernatorului, explicatia “flexibilitatii” cu care va fi privita inflatia este probabil neclara pentru multi: “avand in vedere nivelul ridicat al datoriei” . Aici putem suspecta ca se refera la datoria publica si la faptul ca, pentru guvern, ar putea sa fie mai ieftin sa plateasca costurile datoriei pe care o are deja, in conditiile in care dobanzile ar ramane substantial real negative (sub rata inflatiei), iar veniturile bugetare ar creste prin inflatie. Desigur, acesta ar fi un joc de suma nula: fericirea guvernului, pierderile creditorilor. Sau in termeni mai academici si mai cinici, represiune financiara.

In acelasi timp insa, un astfel de semnal legat de tolerarea inflatiei va duce la cresterea dobanzilor pe termen lung, ceea ce va face noile imprumuturi guvernamentale mai scumpe. Cu o singura exceptie. Aceea ca interventiile BNR pe piata secundara a titlurilor de stat sa puna un capac cresterii dobanzilor pe termen lung. Un demers care ar putea fi si el sugerat printre randuri, mai ales ca politica fiscala a guvernului, principala ingrijoare a BNR din ultimii ani, este laudata in alocutiune.

Mai exista un paragraf pe care as vrea sa il comentez. Si el se refera la cursul valutar. “In ce priveste cursul de schimb, suntem pregatiti sa asiguram mai multa flexibilitate avand in vedere rolul sau de ancora a increderii sociale in Romania”

In mod normal, prima parte a frazei sugereaza faptul ca BNR va permite fluctuatii mai mari de curs in sensul unei mai mari tolerante pentru deprecierea leului. Ar fi o decizie logica in conditiile in care, in raport cu monedele din regiune, apartinand unor tari cu care Romania are deficite comerciale semnificative, leul este deja de ceva timp intr-un proces de apreciere. O tendinta care nu va face decat sa alimenteze deficitele comerciale si in viitor.

Insa, a doua parte a frazei, care spune ca se va tine cont de rolul cursului de “ancora”, contrazice de fapt ideea de flexibilitate. O ancora nu inseamna flexibilitate, ci stabilitate, nu-i asa?

Explicatia mea este legata de lipsa probabila a doua cuvinte extrem de importante pentru sensul intregii fraze: “DAR tinand cont SI de rolul sau de ancora”. Ceea ce inseamna ca va fi acelasi gen de “flexibilitate” pe care am vazut-o pana acum, nu mai multa, si anume una limitata, care va permite o depreciere graduala a leului cu o moderare a vitezei sale.

Pana la urma, nu ar  fi pentru prima data cand BNR anunta ca e pregatitia sa trateze cu mai multa indiferenta fluctuatiile de curs si sa nu o faca, in pofida faptului ca de-a lungul anilor Romania a avut cea mai stabila moneda din regiune cu pretul celor mai volatile dobanzi.

Un weekend placut!


Aboneaza-te pentru a primi notificari cand noi articole sunt publicate

Loading