(Un interviu acordat cotidianului german Handelsblatt cu ocazia tiparirii pe 1 decembrie 2015 a unui supliment dedicat Romaniei)
Domnule Craciun, in Romania conduce, de cateva saptamani, un guvern de tranzitie. Este oare stabilitatea politica precara un pericol pentru economia Romaniei?
Guvernul de tranzitie, format din personalitati care nu sunt membri de partid si care au experienta in politica europeana, este unul dintre cele mai bune ale Romaniei democrate. Aproape toti membrii cabinetului au o mare experienta si o orientare strategica pe obiective. Situatia noastra macroeconomica este una dintre cele mai bune din ultimii ani. Aceste sunt premise bune pentru revenirea economica.
Totuși guvernul de tranzitie are un mandat de numai un an, pana la alegerile de la sfarsitul anului 2016…
Mandatul scurt al noului guvern constituie intr-adevar o problema. Dar în acest mandat scurt am putut observa deja o concentrare clara asupra proiectelor importante. Printre acestea se numara, de exemplu, reformarea administrației publice, pentru a spori eficienta si a reduce birocratia. Printre acestea se numara si extinderea infrastructurii prin construirea unei autostrazi pe direcția nord-sud care sa traverseze Carpatii. Numeroase proiecte utile vor fi puse în miscare, astfel incat guvernul care va urma sa nu le poata clasa pur si simplu ad acta.
Când vor fi alegeri, peste douăsprezece luni, va ajunge la putere o nouă generație?
In Romania exista o nevoie acuta de innoire politica autentica. De aceea, sunt convins ca vom vedea numeroase figuri noi la alegerile parlamentare de anul viitor. Pentru ca frustrarea cetatenilor tot creste de un deceniu. Faptul acesta a ieșit la iveala prin retragerea fortata a fostului premier, Victor Ponta, datorita protestelor in masa.
Coruptia este cea mai mare problema a Romaniei. Vom vedea in viitor mai multe succese in acest sens?
Este neaparat necesar sa continuam, cu toata forta, lupta impotriva coruptiei. Justitia a inregistrat primele succese. In Europa de Est, Romania are sansa de a deveni un model de lupta impotriva coruptiei. Consider ca noul guvern este un garant al continuarii nestingherite a combaterii mitei si nepotismului.
Romania se afla de asemenea sub socul terorii islamiste. Ce face tara dvs. impotriva militantilor radicali si pentru cresterea securității?
Ca membră a NATO, Romania isi propune sa isi mareasca la doua procente bugetul de apărare. Toate partidele sunt de acord ca lupta impotriva terorii trebuie intensificata.
Cresterea economica a Romaniei se află sub media UE. Ce efecte vor avea miliardele din subvențiile Uniunii Europene?
Sub conducerea noului prim-ministru, Dacian Ciolos, fost comisar al UE pentru agricultura, Romania are sansa de a atrage mai bine decat in trecut fonduri de la Bruxelles. Aceasta va avea o influența pozitiva asupra cresterii economice, care deja are o rata ridicata.
Interviu realizat de Hans-Peter Siebenhaar.
Aboneaza-te pentru a primi notificari cand noi articole sunt publicate