Suna aiuritor, nu-i asa? In primul rand cum poti sa iti imaginezi ca un pol al lumii libere si al economiei libere de piata poate sa practice asa ceva? In al doilea rand, despre ce valuta vorbim? Germania nu mai are de mult propria valuta, ci una comuna cu celelalte tari din zona euro. Si totusi…

Pana de curand, tara care era suspectul principal si care era data ca exemplu de manipulare a cursului de schimb pentru moneda sa nationala era China. Cursul de schimb fix (peg-ul) fata de dolar si, ulterior, flotarea limitata sub stricta supraveghere a bancii centrale, in conditiile in care surplusul comercial al Chinei se afla la valori astronomice, au facut ca SUA sa faca in mod constant presiuni publice si private asupra guvernului chinez pentru re-evaluarea yuan-ului. Asta pentru a nu oferi un ajutor competitiv fortat produselor chineze in concurenta cu produsele fabricate in tarile dezvoltate si mai ales in SUA. Insa, pentru China, pastrarea ritmului de crestere a exporturilor a fost considerata esentiala pentru a pastra ritmul de crestere economica a tarii, pentru generarea de noi locuri de munca pentru populatia migratoare din zona rurala si pentru cresterea profilului international al tarii prin achizitiile strategice facute din surplusul balantei de plati.

In consecinta, flotarea libera a yuanului, care ar fi trebuit sa duca intr-o prima faza la aprecierea lui, a fost multa vreme amanata de teama impactului negativ pe care l-ar putea avea asupra competitivitatii produselor chinezesti. Mai mult, o devalorizare a yuan-ului in august, in aceeasi idee, a adus critici severe din partea SUA. Cu ochii atintiti pe indepartata China, realitatea mai apropiata, din Europa, creata de aparitia monedei unice, a fost trecuta sub tacere si de abia odata cu aparitia consecintelor crizei economice a inceput incet, incet, sa apara la suprafata. Cei care sunt familiarizati cu comentariile publice facute de mine, stiu ca, nu o data, am facut observatia ca nu inteleg de ce tarile dezvoltate acuza China ca are o moneda suprevaluata, care ii confera un avantaj incorect, cand, de fapt, si Germania se afla exact in aceeasi situatie si totusi nimeni nu ii reproseaza acest lucru si nu face aceleasi presiuni masive care s-au facut asupra Chinei (vezi si “O cina cu economisti”).

In cele din urma, se pare ca rabdarea americanilor a ajuns la capat. Intr-o stire, cvasi-ignorata in spatiul nostru public, trezoreria americana a anuntat ca a inclus Germania, alaturi de China, Japonia, Coreea si Taiwan, pe o lista a tarilor care ar putea fi puse sub monitorizare, fiind suspectate ca isi manipuleaza propriile cursuri valutare, astfel incat sa aiba un avantaj competitiv incorect in raport cu SUA. Pentru a fi inclusa pe aceasta lista de monitorizare, o tara trebuie sa indeplineasca trei conditii: un surplus comercial mai mare de 20 de miliarde de dolari (sau 0,1% din PIB-ul SUA), un surplus comercial cu SUA mai mare de 0,3% din PIB-ul tarii respective si interventie persistenta a bancii centrale pe o singura parte a pietei valutare (adica doar cumparare sau doar vanzare de valuta). Toate tarile mentionate indeplinesc doar doua conditii, una dintre ele fiind pentru toate cinci surplusul comercial substantial pe care il inregistreaza in comertul cu SUA.

Surplus comercial al Germaniei reprezinta cea mai mare parte a surplusului comercial al zonei euro, care la randul lui reprezinta 3% din PIB-ul eurozonei. Conform raportului, “Germania are al doilea cel mai mare surplus de cont curent din lume. Aceasta reprezinta o economisire interna excesiva – peste 8% din PIB – care ar putea, cel putin partial, sa fie folosita pentru a sprijini consumul german, in acelasi timp cu reducerea surplusului de cont curent in scopul reducerii dezechilibrelor din zona euro si la nivel global”. Exact ideile cu care i-am stricat cina colegului meu german…

Chiar daca BCE nu poate fi suspectata ca manipuleaza euro in favoarea Germaniei, asta nu inseamna ca Germania nu beneficiaza de avantajul unei monede excesiv de slabe, de natura a-i mari in mod artificial competitivitatea. Pentru ca, pana la urma, euro reflecta competitivitatea si soliditatea economica si financiara medie a zonei euro, zona in care disparitatile intre tari au fost adancite de criza. Si Germania, dar si Grecia, impart aceeasi moneda. In mod normal, o marca germana astazi ar valora mult mai mult decat un euro, ceea ce ar duce la o echilibrare macar partiala a balantei comerciale germane si ar creste importurile acestei tari din tari europene aflate in adanca suferinta.

Deci colegele cu care Germania imparte moneda unica ar trebui sa fie primele care sa strige ”manipulare!”. Dar cum poti sa strigi asa ceva cand aceeasi moneda o ai si tu? Iata de fapt problema fundamentala a zonei euro.

Un weekend placut!


Aboneaza-te pentru a primi notificari cand noi articole sunt publicate

Loading