In pofida declaratiilor vehiculate in presa, cresterea pensiilor cu 40% nu a produs si nu va produce efectele imediate mentionate cu insistenta.
Deprecierea monedei nationale, mult invocata in ultimele zile? Haideti sa ne uitam la graficul de mai jos care arata cursul de schimb al forintului maghiar, al zlotului polonez si al leului normalizate, adica recalculate astfel incat cele trei cursuri de schimb sa plece de la inceputul anului din acelasi punct.
Privindu-l, putem trage doua concluzii. In primul rand sa remarcam faptul ca pe parcursul pandemiei , spre deosebire de leu (in glaben), zlotul (in rosu) si forintul (in verde) s-au depreciat intr-o mai mare masura. Produsele poloneze si unguresti tocmai au devenit mai ieftine pe piata romaneasca si mai competitive pe pietele externe. Bravo lor! Noi, nu-i asa, avem insa stabilitatea cursului. Cu care putem cumpara produsele lor…
Si poate nici nu ar trebui sa reprosam obsesia BNR pentru curs daca privim la agitatia intensa a ultimelor zile pe motiv de „depreciere semnificativa” a leului, de “atingere a unui nou maxim istoric” etc. etc. Ceea ce ma duce la a doua informatie pe care ne-o da graficul.
Deprecierea leului din ultimele zile nu a avut nimic de a face cu aprobarea cresterii pensiilor din parlament. A fost de fapt o tendinta regionala pe care au inregistrat-o si monedele din Ungaria si Polonia. Mai mult, deprecierile acestor valute au fost de fapt mai semnificative decat miscarea leului fata de euro, cea care a facut sa curga atata cerneala si sa se consume atat timp de emisie.
Dar sa mergem mai departe…
Vom ajunge la scaderea ratingului de tara? Cel mai probabil. Va duce asta la anuntata crestere a dobanzilor la care se imprumuta Romania? Ma indoiesc. Obligatiunile romanesti se tranzactioneaza deja la un nivel caracteristic tarilor care nu sunt recomandate investitiilor. Graficul de mai jos arata comparatia intre marjele (spread-urile) raportate la obligatiunile Germaniei la care se tranzactioneza euroobligatiunile Romaniei denominate in euro (in albastru) fata de media tarilor cu rating similar (in rosu): mult mai mari in cazul Romaniei, deci avand perceptia unui risc mai ridicat decat rating ul pe care Romania inca il are.
Mai mult decat atat, asa cum ilustreaza graficul de mai jos, o tara precum Croatia, care are un rating inferior Romaniei, deci “junk” (nerecomandata investitiilor), are un cost de finantare (in albastru) mai mic decat Romania (in galben). Despre celelalte tari din regiune cu rating mai bun, nici nu mai vorbim.
Mai mult, Croatia este in linie dreapta pentru aderarea la zona euro.Asta in timp ce Romania, in pofida comisiilor si comitetelor create, nu a facut decat sa se indeparteze de criteriile necesare pentru aderarea la zona euro. Ceea ce ne duce la explicarea motivului pentru care Romania este tratata de investitori ca o tara inferioara rating ului pe care il are: politicile fiscale impredictibile si nefundamentate ale ultimilor ani.
Inseamna asta ca o incarcare bugetara atat de teribila precum cresterea cu 40% a pensiilor nu va avea un impact serios asupra Romaniei? Catusi de putin. Dar va fi un impact pe termen mediu si lung care, precum o boala cronica grava va macina, incet dar sigur, substanta economica care ar fi putut duce la o Romanie puternica.
Pentru ca niste cheltuieli aflate la un nivel pur si simplu aberant prin prisma marimii bugetului national vor sfarsi prin a macina alte cheltuieli esentiale pentru tara, care vor trebui micsorate. Vor macina educatia copiilor romani, vor macina serviciile de sanatate ale romanilor, vor macina capacitatea de aparare a tarii, vor macina dezvoltarea infrastructurii. Cresterea impozitelor necesara pentru a acoperi aceste cheltuieli va macina la randul ei profiturile companiilor si veniturile populatiei active. Si nu doar pe termen scurt. Deoarece datoriile pe care le va face Romania pentru a-si finanta cheltuielile nesustenabile vor macina veniturile copiilor nostri.
Macinata din interior, economia romanesca nu va sucomba, va agoniza. Intotdeauna se va gasi un FMI sa sara in ajutor si sa ne puna la o cura fortata de slabit. Insa pretul va fi stagnarea economica, decuplarea de Europa, intoarcerea in timp.
Moment in care unii dintre noi isi vor aduce aminte de teoriile conspiratiei. Cat de convenabil. Mediocritatea in care vom balti ca tara nu ni se datoreaza. Suntem de fapt niste victime.
Un weekend placut!
Aboneaza-te pentru a primi notificari cand noi articole sunt publicate