Desigur, cunoscatorii ar putea obiecta. Sezonul tornadelor, asa cum este cunoscut in SUA, incepe in martie si sfarseste prin iunie. Deci am putea fi mai degraba la sfarsitul sezonului. Dar nu la acele tornade vreau sa ma refer. Ci la cele care fac Fed-ul sa isi schimbe spectaculos previziunile economice si sa amane pe un termen inca neclar decizia de a creste dobanda de referinta si la cele care fac bancile de investitii sa planifice schimburi de noapte pentru seara zilei de 23 iunie.
Un sondaj realizat recent de Wall Street Journal in randul a 70 de macroeconomisti din sectoarele de afaceri si academic arata ca probabilitatea cu care vad o cadere in recesiune a SUA in urmatoarele 12 luni este de 21%. Procentul nu este spectaculos privit in izolare, dar daca adaug faptul ca probabilitatea este dubla fata de cea estimata acum un an, asta sugereaza viteza cu care se modifica opiniile analistilor in raport cu evolutiile din SUA.
Ingrijorari similare incep sa isi faca loc din ce in ce mai mult si in randul membrilor Federal Open Market Committee (FOMC), organul de decizie al Fed, in ce priveste deciziile de politica monetara. Astfel, cu prilejul intalnirii avute in cursul saptamanii, au decis nu doar sa lase dobanda-cheie neschimbata, dar si sa fie mult mai precauti in ce priveste promisiunile de cresteri viitoare. Nu mai departe de acum cateva saptamani, presedintele Fed vorbea cu convingere despre posibilitatea de a creste dobanda in iunie sau iulie. In schimb, acum, presedintele Yellen a facut doua afirmatii socante din perspectiva schimbarii de viziune. “Nu pot anticipa calendarul” (cresterii dobanzii). (…) “Suntem nesiguri in ce priveste directia dobanzilor pe termen lung”. Ceea ce inseamna in esenta ca orice este posibil, inclusiv o scadere.
Principala grija pare sa fie faptul ca cresterea economica in SUA este prea mica si ca o decizie de majorare a dobanzii ar putea sa ii dea un bobarnac inspre recesiune. De altfel, cresterea lenta este si unul dintre principalele patru riscuri pe care 15% din cei 70 de economisti intervievati le vad atunci cand vine vorba de caderea in recesiune a economiei americane. Interesant insa este faptul ca principalul risc mentionat este unul extern, 40% dintre ei facand referire la indatorarea excesiva a economiei chineze si la temerile ca imposibilitatea bancilor si firmelor chineze de a-si achita datoriile ar putea duce la o criza economica extrem de severa in China, cu propagare internationala.
Pe locul doi in clasamentul riscurilor care ar putea duce la recesiune apare lipsa apetitului pentru investitii in mediul de afaceri american, descurajate de veniturile si profitabilitatea in scadere. Mai mult decat atat, asa cum semnalam cu alt prilej, multe firme americane listate, in cazul in care au cash sau posibilitatea de a imprumuta bani, ii folosesc pentru a rascumpara propriile actiuni in loc sa ii investeasca in afacere. Un astfel de comportament poate aduce pentru actionari beneficii pe termen scurt, dar poate fi in detrimentul firmei pe termen lung.
A treia sursa de risc mentionata de 15% dintre respondenti, la egalitate cu ponderea celor care au mentionat cresterea lenta, este situatia politica din SUA in contextul cursei prezidentiale. Diferentele foarte mari intre agendele celor doi candidati si, mai ales, impredictibilitatea agendei reale a lui Donald Trump sunt percepute ca aducand o doza importanta de risc.
Si totusi, mai exista un element de risc important, care nu a fost mentionat: iesirea Marii Britanii din UE, Brexit-ul. Si singura explicatie pe care o am este legata de faptul ca, probabil, in momentul sondajului, sansele materializarii unui astfel de scenariu erau percepute ca fiind atat de mici incat acesta nu a intrat in top 4. In ultimele doua saptamani insa lucrurile au luat o intorsatura pe care mai nimeni nu o anticipa. Tabara votantilor pro-iesire este in crestere de viteza, ultimele sondaje aratand-o cu un avans mai mult sau mai putin consistent. Nu sunt un expert in domeniul sondajelor de opinie, dar ceea ce am invatat de la sociologi este ca cel mai mult conteaza tendinta. Caci odata rostogolit la vale, bulgarele se opreste cu greu si cu atat mai putin isi reverseaza directia.
Motiv pentru care, chiar daca agentiile de pariuri inca dau o probabilitate mai mare ramanerii, investitorii si bancile au trecut din faza de negare in faza de planificare. Problema mare este imposibilitatea de a gasi o strategie castigatoare, indiferent de rezultatul referendumului, situatie care ii face pe multi investitori sa scada riscul portofoliului in functie de toleranta la risc pe care o are fiecare. Scaderea profilului de risc al portofoliilor a presupus in primul rand vanzarea de actiuni, ceea ce a fost imediat reflectata de evolutiile pietelor bursiere. Cash-ul rezultat a avut diverse destinatii. O varianta a fost investita in active de siguranta, ceea ce a dus la alunecarea randamentelor la 10 ani pentru titlurile de stat germane in teritoriul negativ. Cu alte cuvinte, investitorii ar plati statul german timp de 10 ani pentru a-i putea detine obligatiunile. O alta destinatie a fost aurul, care a performat bine in aceasta perioada. In sfarsit, ultima optiune a fost pur si simplu pastrarea cash-ului in ideea reinvestirii post-referendum.
Exista zeci de articole pe tema consecintelor Brexit-ului asupra pietelor financiare, dar cred ca nimeni nu poate avea pretentia ca le intelege pe toate cu adevarat si, de aceea, riscul subestimarii lor este mare. Un lucru este cert. Pietele nu reflecta in acest moment in intregime nici ramanerea in UE, nici parasirea ei de catre Marea Britanie. Ceea ce inseamna ca referendumul, indiferent de rezultat, va fi de natura sa creasca spectaculos volatilitatea pietelor financiare, si, nu este exclus, sa ne confruntam inclusiv cu un efect de pendul. Adica o reactie excesiva a pietelor intr-un prim moment, urmata apoi, dupa o serie de oscilatii, de o echilibrare la un nou nivel.
Acesta este motivul pentru care, conform Reuters, mari banci din Londra precum Citi sau Goldman Sachs au planificat deja schimburi de noapte pentru traderii lor in orele care vor urma referendumului, considerate a fi potential cele mai volatile 24 de ore pe care le-a vazut Londra vreodata. Nu trebuie uitat faptul ca, in timpul noptii europene, pietele asiatice vor fi deschise pentru tranzactii, iar a doua zi dimineata se vor deschide cele europene. Si daca in sezonul tornadelor oamenii au pregatite adaposturi cu provizii in care se pot refugia, si in Londra traderii vor avea la dispozitie provizii si camere de hotel rezervate in care se vor putea odihni cu schimbul.
Impactul pe termen scurt asupra pietelor financiare din Romania? Cel caracteristic activelor cu risc ridicat, dar intr-o piata fara profunzime: devalorizare limitata a valutei, cresterea randamentelor titlurilor de stat si caderea bursei, posibile momente de lipsa de lichiditate si lipsa de cotatii. Ferice de cei care au cash pentru a profita de scaderile de moment.
Vom trai si vom vedea…
Un weekend placut!
Aboneaza-te pentru a primi notificari cand noi articole sunt publicate