Parlamentul din Washington invadat de protestatari maniosi, incitati fiind de la cel mai inalt nivel. Forte de ordine subdimensionate si aparent nepregatite pentru a face fata unor manifestatii deja anuntate. Multumiri adresate protestatarilor de la cel mai inalt nivel, urmate de invitatie de a parasi zonele ocupate abuziv si prin violenta. Politicieni scandalizati si politicieni complice chiar si post factum. Manipulari si presa partizana.

Toate acestea reprezinta un deja vu pentru multi romani si ne duc cu gandul la mineriadele care au dus la un moment dat la ocuparea parlamentului si la un haos total pe strazi. Iar acest deja vu ar trebui sa ne duca la o serie de concluzii extrem de importante si relevante pentru o democratie tanara precum cea din Romania.

O democratie, indiferent de vechimea ei, trebuie protejata si aparata in fata celor care, la un moment dat, pot sa o puna in pericol printr-un comportament autocratic.

Aparent, respectabilitatea si marimea unui partid, nu reprezinta un obstacol pentru transformarea sa intr-un”pres” la dispozitia autocratilor, oportunismul unei parti din clasa politica fiind gata sa sustina trecerea unui partid pe persoana fizica. Interesele personale pot fi pentru unii mult mai importante decat interesul national.

Rolul opinei publice si a politicienilor lucizi si moderati, moderatia, independenta si profesionalismul institutiilor de forta ale statului sunt esentiale in prevenirea alterarii grave a unui regim democratic si liberal.

Iar daca toate aceste potentiale slabiciuni si remedii au fost si raman valabile atat pentru SUA cat si pentru Romania, exista un element care ne arata ca, in pofida unor similitudini socante, sistemul democratic american este in cu totul alta liga decat cel romanesc.

Bursele americane si, ulterior, cele globale nici nu au clipit, in pofida imaginilor socante distribuite cu generozitate de canalele de televiziune. Reactiile pietelor au continuat sa reflecte victoria democrata in Senat si consfintirea victoriei presedintelui Biden prin cresteri usoare. Nicio clipa investitorii nu au fost ingrijorati, infricosati, de faptul ca evolutiile din Washington ar fi putut scapa de sub control. Pretul aurului, barometrul fricii, a ramas neschimbat. Un observator exclusiv al pietelor financiare, fara acces la stirile politice, nu ar fi avut cum sa aiba nici cea mai mica banuiala legata de evolutiile dramatice din Washington.

Ceea ce face diferenta este consolidarea unui stat democratic puternic cu un sistem credibil de check and balances care impiedica lideri cu abordari messianice sa captureze o tara. Asta e drumul pe care Romania inca trebuie sa il parcurga.


Aboneaza-te pentru a primi notificari cand noi articole sunt publicate

Loading