Acum cateva saptamani, puneam o intrebare retorica: “Care sunt interesele care pompeaza pretul Bitcoin?”, comentariu care urma unui altuia intitulat „Investitia Tesla in Bitcoin – o perdea de fum?” In ambele remarcam ca antreprenori si companii cu vizibilitate si, mai nou, institutii financiare respectabile par angrenate intr-un efort de a promova cu orice chip investitia in cryptomonede. Iar daca astfel de demersuri ar fi facute in baza unor argumente rationale, echibrate, care sa dea posibilitatea unor alegeri rationale si nu emotionale, lucrurile ar fi inca ok. Dar in momentul in care institutii credibile si profesioniste incep sa foloseasca argumente “stravezii”, incep sa apara o serie de semne importante de intrebare.
In lipsa unor explicatii rezonabile, imi vine inevitabil in minte o tendinta pe care am cunoscut-o in istoria activitatii mele de analist financiar si care se consta intr-o anumita tabloidizare a rapoartelor de analiza realizate de institutii financiare, indiferent de marime. In conditiile unei concurente din ce in ce mai acerbe pentru atentia investitorilor, bombardati zilnic cu zeci de rapoarte, un instrument din ce in ce mai utilizat a inceput sa fie abordarile neortodoxe care ieseau din „main stream”. Filozofia aplicata de unii dintre astfel de furnizori era „investitorii nu vor tine minte cat de exacte au fost analizele tale, ci cat de inovatoare si diferite de restul au fost ideile cu care ai venit. Pentru a fi citit trebuie sa epatezi.”
Un articol din Financial Times ne semnaleaza un nou nume respectabil care se adauga listei celor de mai sus: Deloitte. In esenta raportul “Considering the benefits of crypto” se refera la o serie de argumente comerciale in favoarea crypto, explica aspectele tehnice si operationale ale utilizarii crypto. Dar, asa cum si titlul o sugereaza, in pofida disclaimerelor regulamentare, raportul este dezechilibrat, subevaluand riscurile substantiale asociate utilizarii de companii a unui activ atat de volatil ca valoare. Iar o astfel de volatilitate poate fi fatala in primul rand micilor companii care, tentate de dorinta de a “a fi la moda”, de a creste mai rapid, pot suferi un impact devastator.
Asa cum FT remarca, cateva afirmatii nu pot decat sa ridice sprancenele celor avizati. De exemplu, invocarea raspandirii pe care utilizarea cryptomonedelor o cunoaste in SUA invocand numarul de 2300 de companii in conditiile in care acest numar reprezinta doar 0,007% sau 7 la 100.000 de companii.
Intr-un raport al Deutsche Bank, mentionat de Business Insider, se mentiona ca, cel mai probabil, Bitcoin va ramane in viitor ultra-volatil din cauza tranzactionarii (tradeability) sale limitate. In acest context, mentionarea de catre Deloitte ca printre beneficiile ultilizarii de crypto monede se afla controlul asupra capitalului sau protectia la inflatie, pare sa ignore volatilitatea extrema a valorii cryptoactivelor si impactul destabilizator asupra operatiunilor afacerii, sustenabilitatii ei si valorii sale intrinsece. Pe scurt, pot duce usor in insolvabilitate sau faliment, cuvinte evitate insa cu grija.
In egala masura este nefericita asocierea cryptomonedelor cu valutele digitale preconizate a fi emise de catre bancile centrale. Despre diferentele esentiale dintre cele doua am avut o discutie foarte interesanta si lamuritoare cu fostul viceguvernator al BNR Cristian Popa.
“Daca este prea frumos ca sa fie adevarat, atunci chiar asa este” spune o lege a lui Murphy despre…dragoste. Nici macar cand vine vorba de cryptomonede in afaceri, emotiile nu isi au locul.
Un weekend placut!
Aboneaza-te pentru a primi notificari cand noi articole sunt publicate