Persista o confuzie in spatiul public. Si ea trebuie clarificata pentru ca nu este lipsita de importanta. Multa lume se intreaba cand ca veni urmatoarea criza, fara sa faca insa o departajare clara intre o recesiune sau o criza in toata regula. O recesiune va veni relativ curand, pentru ca este parte a evolutiilor economice ciclice ce reprezinta normalitatea. Iar economia globala a avut o perioada suficient de lunga de crestere economica pentru ca probabilitatea unei recesiuni sa fie in crestere.
Cred ca putem fi siguri ca, in contextul unei recesiuni economice globale, economia romaneasca nu va scapa nici ea de o recesiune. Integrarea noastra economica in spatiul european este suficient de puternica pentru a fi trasi in jos in aceeasi masura in care evolutiile economice pozitive din UE ne-au propulsat. Pe de alta parte, nu vad cum Romania ar putea furniza o surpriza de tip Polonia, care in perioada crizei financiare a fost singura tara europeana ce a avut o crestere economica pozitiva. Cum? Prin atragerea si punerea la treaba a fondurilor europene. Romania nu este in acest film, iar, in plus, politicile fiscale prociclice au creat si creeaza premisele unei volatilitati mari a economiei, peste media europeana.
Deci in maxim 2-3 ani o recesiune globala… Este opinia marii majoritati a analistilor. Iar acest context va induce o recesiune si in Romania. Este, de fapt, scenariul cel mai probabil, deoarece mi se pare greu de crezut ca economia romaneasca va intra in recesiune intr-un context economic international favorabil. Sa ne gandim doar la numeroasele multinationale prezente in Romania care produc doar pentru pietele externe generand PIB romanesc si antrenand furnizori locali, si ei producatori de valoare adaugata.
Va fi o recesiune globala motivul unei crize economice in Romania? Depinde. O recesiune poate fi traversata cu relativa usurinta daca te pregatesti pentru ea creand rezerve financiare care sa-ti dea o libertate mai mare de actiune. In cazul in care nu esti pregatit, ea se poate transforma usor intr-o criza. Iar vestea proasta este ca Romania nu este pregatita pentru traversarea unei recesiuni. Nu este pregatita pentru ca principala rezerva de stimul economic, bugetul, este intins la maxim, acum intr-o perioada de crestere economica. Si, din pacate, bugetul este intins la maxim prin angajarea unor cheltuieli extrem de greu de reversat.
Problema este ca, in contextul unei recesiuni, veniturile bugetare vor scadea si ele in tandem cu economia. Cheltuielile nu vor putea fi ajustate in aceeasi masura, deoarece ele vizeaza salarii si pensii. Cel mult vor putea urma disponibilizari a unei parti din angajati. Oameni care nu-si vor mai putea plati creditele sau care nu vor mai alimenta consumul. De aici, presiune pe banci si companii.
Pe de alta parte, in timp ce deficitul bugetar se va largi dincolo de 3%, cheltuielile cu finantarea datoriei publice din ce in ce mai mari, vor creste si ele, in conditiile in care investitorii vor avea un apetit de risc in scadere marcanta si asteptand dobanzi semnificativ mai mari. Este un film pe care l-am mai vazut desi trebuie spus ca, de aceasta data, probabil ca ajustarea economica va fi mai putin dramatica decat in 2009-2010 in conditiile unui deficit de cont curent mult mai scazut, dar, nota bene, in crestere.
Acestea fiind spuse, probabil ca urmatoarea intrebare ar fi: cat de probabila este o recesiune globala ce ar putea surprinde Romania in ofsaid?
Nu putem stii cu precizie cand va intra economia globala in recesiune, dar vedem deja semnele unui inceput de stagnare economica care, de cele mai multe ori, reprezinta apogeul unei perioade intinse de crestere economica si este urmata de recesiune. Economiile Germaniei si Japoniei, doi exportatori mondiali de marca, s-au contractat in trimestrul trei. Pentru Germania, scaderea anualizata de 0,8% este prima scadere trimestriala dupa trei ani si jumatate si cea mai slaba valoare din 2013. Pentru Japonia, vorbim de o scadere anualizata de 1,2% dupa o crestere de 3% in trimestrul precedent. Ramane de vazut daca este doar o evolutie temporara cauzata de cutremurul si taifunul din Japonia si de problemele industriei auto din Germania.
Pe de alta parte, mari tari exportatoare precum cele Germania, Japonia sau China au toate sansele sa sufere in cazul unui protectionism exacerbat de razboiul comercial intre SUA si China, motiv pentru care companiile isi iau masuri de precautie si isi revizuiesc prognozele. Este de remarcat sensibilitatea bursei americane la stirile legate de evolutia relatiilor economice SUA-China. Dupa ce initial au salutat printr-o crestere vestea unui armistitiu temporar in ce priveste razboiul economic SUA-China, deschiderea unor proceduri judiciare impotriva Directorului financiar al Huawei din SUA, fica a fondatorului companiei, a readus bursele pe scadere.
Iar cand vine vorba de SUA, mai exista un element care incepe sa starneasca ingrijorare: scaderea pana aproape de zero a diferentei de randament dintre titlurile de stat pe termen scurt si cele pe termen lung. Investitorii isi amintesc ca, istoric, aproape de fiecare data cand randamentele la 10 ani au scazut sub cele la 2 ani a urmat o recesiune. Ilustrativ in acest sens este graficul alaturat publicat de Wall Street Journal si care reprezinta evolutia diferentelor intre randamentele la 2 si 5 ani si intre cele la 2 si 10 ani. Corelatia valorii lor negative cu perioadele de recesiune in gri pare evidenta. Si chiar daca astazi nu am ajuns in teritoriul negativ, este clar faptul ca investitorii asteapta cel putin o incetinire semnificativa a cresterii economice.
Merita remarcat faptul ca vorbim aici de o convingere destul de puternica pe care nici macar prognozele optimiste ale sefilor celor mai mari trei banci din SUA nu o mai pot schimba. La o conferinta recenta a bancii Goldman Sachs, Presedintii JP Morgan Chase, Wells Fargo si Bank of America au evaluat la unison conditiile economice din SUA ca fiind exceptional de solide, facand referire la evolutia consumului si increderea mediului de afaceri. Insa, in timpul alocutiunii lor, actiunile celor trei banci contraziceau optimismul afisat, scazand cu valori intre 4,5 si 5,5% peste scaderea cu 3,2% a indicelui Standard&Poors.
As concluziona spunand ca oricine din Romania priveste evolutiile economice viitoare ca o extrapolare a evolutiilor economice recente face o mare eroare, care ar putea transforma o banala recesiune intr-o criza. Si nu ma refer doar la decidentii politici. Intr-un sondaj recent al Romanian Business Leaders facut in randul membrilor sai, 57% dintre participanti vad evolutiile globale ale urmatoarelor 12 luni ca fiind nefavorabile sau la fel, dar aproape 70% vad evolutiile din Romania ca fiind favorabile sau la fel. Cineva, undeva se inseala.
Un weekend placut!
Aboneaza-te pentru a primi notificari cand noi articole sunt publicate